Manapság az alternatív terápiák egyre jobban fővonalba kerülnek. Fáj a tudósok feje, de vajon milyen gyógymód felé kapkodjanak?


Az amerikai Arizóniai egyetem integratív gyógyászati központjában nemrég lezajlott 1 hónapos oktatás irányelve szerint, orvosi egyetemeken végzett orvosok hatékonyabban gyógyíthatnának, ha az alternatív gyógyászatot is integrálnák a praxisukba. Andrew Weil a központ vezetője, maga is orvos, a táplálkozás fontosságát magyarázza a gyógyításban. Szerinte az orvos feladata nem csupán a betegségek gyógyítása, hanem éppúgy a paciensek egészségének megőrzése is lenne.

Ezzel természetesen nagyrészt a nyugati orvoslás szemlélete is egyetért. Dr Weil véleménye azonban ennél még merészebb, szerinte: „a csupán a kézzel fogható bizonyítékokat elfogadó nyugati orvoslás a vallási fanatizmushoz hasonlítható”. 

Manapság 10-ből 4 amerikai él az alternatív terápia lehetőségeivel. Az elmúlt 60 évben random placebós tesztekben vizsgálták az alternatív terápiák tudományos hitelességét. Az eredmények tanulsága szerint az alternatív szerek hatékonysága sokszor felveszi a versenyt a szintetikus gyógyszerekével. Az orbáncfű antidepresszánsként való hatékonyságához nem férhet kétség, habár hogy ezt hogyan viszi végbe pontosan az nem egészen világos. A kínai gyógyfüvek segítik a kemoterápia hatását bélrákkal diagnosztizált betegeknél. Az akupunktúrás kezelés hatásos hányinger ellen és bizonyos fájdalmak enyhítésére. A homeopátia ennél problematikusabb. A homeopátia alapelve szerint, míg az alapszerek nagy mennyiségben károsak lehetnek, azok erősen hígított változata gyógyító hatású.  Az Oscillococcinum például, ami kacsa máj és szív százszorosan hígított kivonatából készül, majd újabb kétszázszor hígított, az influenza szere. A Boiron francia cég tavalyi $681m jövedelméből következtethetünk a homeopátiás szerek iránti hatalmas keresletre akármit is állítanak róla a tudósok.

Az alternatív gyógyászatnak mindig is voltak támogatói. VI.György király annak idején, Anglia frissen létrehozott Országos Egészségügyi Szolgálatának részévé tette a homeopátiát. Unokája Károly herceg, szintén homeopátia párti. Amerikában Royal Copeland, homeopata és szenátor gondoskodott róla, hogy a 1983-ban született Élelmiszer- Gyógyszer- és Kozmetikai- Törvény homeopátiás termékeknek is zöld utat adjon. Tom Harkin szenátor segítségével, 60 évvel később létrejött az Alternatív és Kiegészítő Gyógyászat Országos Központja az Országos Egészségvédelmi Intézet berkein belül, ami a világ vezető kutató orvosi apparátusa, és mindezidáig 1,5 billió dollárral támogatták az adófizetők. Az Akadémiai Egészségügyi Központok Integratív Gyógyászati Konzorciumának mára már 50 tagja van, amelyek közül nem egy nyújt mesterképzést is.

Jelenleg rémült tudósok egy része az Egyesült Királyságban és Ausztráliában erőteljesen próbálja megakadályozni, hogy az alternatív terápiák tanítása az államilag finanszírozott egyetemekbe bekerüljön, és hogy ezek a hagyományos egészségügyi ellátás részét képezhessék. 2010-ben a parlamentbeli Tudományok Bizottsága javaslata szerint “a kormánynak nem kellene támogatnia az olyan placebo hatáson alapuló kezeléseket, mint a homeopátia is.” Ennek ellenére azonban az Országos Egészségügyi Szolgálat évente 4m fonttal támogatja a homeopátiát.

Amerikában szép jövő elé néznek az alternatív terápiaformák. A kutatások államilag támogatottak, annak érdekében, hogy kiderüljön, melyiknek van gyógyító hatása. Egyesek szerint a kutatásnak támogatásának eredményeképpen az alternatív terápiákat elismerik szélesebb körökben, hiszen az állam nem támogatná a kutatásokat, ha nem lenne valós alapja ezek gyógyhatásának.

Az alternatív terápiák támogatóinak azonban figyelemreméltóak az érveik. A konvencionális gyógyításnak vannak ugyanis gyenge pontjai. Míg a jelenlegi amerikai egészségügyi ellátás elég jól gyógyítja a betegeket, nem képes azokat egészségesen is tartani. A gyógyszercégeknek nem sikerült olyan gyógyszereket előállítaniuk, amik a krónikus betegségek és fájdalmak kezelésére jól alkalmazhatók lennének. Továbbá az orvosokról a betegekben kialakult kép általában az, hogy siettetik őket és nélkülözik a szimpátia legkisebb formáját is. Ezzel szemben az alternatív terápiával foglalkozó gyógyítók szánnak időt a pácienseikre, a kórtörténet feltárása mellett kitérnek az életvezetési és táplálkozási szokásokra is, tanácsaikba a testmozgás fontosságát is beleveszik. Számos alternatív gyógymód megnyugtató hatású, különösen a kézrátételes, vagy a masszírozós, a testi komfortot növelő. Nem is csoda, ha ezektől a páciensek azonnal jobban érzik magukat.

Egy érdekes kísérletben azt vizsgálták, hogy a placebós kezelésekre hogy reagálnak a páciensek, és hogy a terápia gyógyító erejében való hit mennyire befolyásolja magát a gyógyulást. Az találták, hogy annak ellenére, hogy a valódi asztmainhaláló 20%-al javított a páciensek tüdőkapacitásán, míg az akupunktúrás kezelés vagy a placebós 7%-al, a betegek mind a 3-at hasonló hatékonyságúnak találták.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blossom.blog.hu/api/trackback/id/tr134549319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása